Veelgestelde vragen
Antwoord op uw vragen
Waarom doet niet elke orthopeed de voorste benadering? Was de operatie nodig? Hoe lang moet ik in de kliniek blijven? Dit zijn een aantal voorbeelden van veelgestelde vragen. Een groot deel van deze vragen hebben wij hier voor u beantwoord. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? neem gerust contact met ons op.
Vragen over de operatie
De voorste benadering is een lastige benadering om te leren als je er niet mee bent opgeleid. Veel orthopeden gebruiken de benadering die ze is aangeleerd en hebben daar goede resultaten mee. Er is voor de orthopeed dan ook geen noodzaak om te veranderen van benadering.
De beslissing tot opereren van de heup wordt alleen genomen als het nodig is. De klachten zijn dermate invaliderend en de onderzoeken laten slijtage van het heupgewricht zien. Als het niet nodig was geweest, was er ook niet besloten de operatie uit te voeren.
De meeste mensen verblijven 1 nacht. Als de volgende ochtend de wond droog is, er goed met 2 krukken ( trap) gelopen kan worden, dan mag je met ontslag.
Ook al is er over het algemeen minder pijn bij de voorste benadering van de heup, dit wil niet betekenen dat er geen pijn mag zijn! De heup zal na de operatie geleidelijk minder pijn gaan doen. De meeste pijnklachten van de wond zijn te verwachten in de eerste 2 tot 3 weken. Daarna worden er vaak spierpijnklachten gevoeld in week 2-3 als er minder met de krukken wordt gelopen. Ook tussen week 6 en 8 kan er meer pijn optreden, als er meer activiteiten worden toegevoegd. De meeste pijnklachten zijn na 12 weken verdwenen.
Pijnklachten die na 12 weken nog aanwezig zijn, zijn vaak met rek en strek oefeningen te verhelpen.
De zwelling en blauwe plek zal na de operatie geleidelijk aan verminderen maar kan nog een jaar in minimale hoeveelheid aanwezig blijven. ’s Avonds is de zwelling meestal erger door de gedane activiteiten overdag. Ook hierbij is het verstandig om activiteiten af te wisselen met rust, waarbij u het been hoog legt. Eventueel kan je het been koelen met coldpacks.
Wanneer er sprake is van een glanzende strak gezwollen kuit moet je contact opnemen met de kliniek, er kan sprake zijn van een trombosebeen.
Vragen over de heup / prothese
Er wordt over het algemeen af geraden om aan high-impact sport te doen omdat dat de overleving van de prothese beïnvloedt of het risico op luxatie vergroot. Dus duurloop, contactsport en vechtsport wordt afgeraden.
Wat wel mag is golfen, schaatsen, skiën, dansen, fitness, wandelen, paardrijden, roeien, fietsen en seks.
Yoga is ook mogelijk zolang er extreme posities worden gemeden zoals de “ploeg”
De prothese gaat tussen de 10 en 20 jaar mee. Hoe lang het exact is, hangt af van de mechanische stand van de prothese en welke activiteiten er mee gedaan worden. Wel zien we minder loslating van de prothese dan vroeger.
De ongecementeerde steel is meestal gemaakt van titanium, de gecementeerde steel van chroom-kobalt legering.
De ongecementeerde cup is meestal van titanium met daarin een insert van polyethyleen( plastic) of keramiek. Een gecementeerde cup is van polyethyleen gemaakt.
De kop kan van keramiek gemaakt zijn of van een chroom-kobalt legering.
De keramiek die men in de orthopedie gebruikt is technisch keramiek wat gekenmerkt wordt door de hardheid en slijtvastheid van het materiaal. Het is geen gebakken klei of zand maar een verbinding van een metaal en een niet-metaal. In het geval van de kop bij een kunstheup is dit een combinatie van aluminium-oxide
Ja, waarschijnlijk wel. Er hoeft geen speciaal bewijs getoond te worden, want zo’n prothese pas heeft geen juridische waarde.
Een sportheup is een metaal op metaal prothese (MoM prothese) die tot 2010 in Nederland werd gebruikt. Het was een zogenaamde resurfacing prothese waarbij er een metalen kap over de heupkop werd geplaatst in een metalen cup. Uit internationale onderzoeken en registers bleek dat deze vorm van heupprothese niet lang bleef zitten en dat er problemen werden gezien met de metaalionen die vrijkomen door het metaal contact. De Nederlandse Orthopedische Vereniging heeft besloten te adviseren deze prothese niet meer regulier te laten plaatsen. De MoM heupprothese wordt daarom in Nederland niet tot nauwelijks meer geplaatst.
De prothese kan meerdere keren gereviseerd worden. Nieuwe technieken, bottransplantatie en nieuwe materialen zoals poreus titanium hebben er voor gezorgd dat er meer dan 1 keer onderdelen van de heup vervangen kunnen worden. De gehele prothese hoeft er dus niet per definitie uit. Anders is het als het een infectie van de prothese betreft. Dan wordt in veel gevallen de gehele heupprothese vervangen.
Vragen over de nabehandeling
Nee, de nieuwe richtlijn van de Nederlandse Orthopedische Vereniging stelt dat er geen bewijs is voor infecties na tandheelkundige ingrepen.
Je mag gaan fietsen als je stabiel zonder krukken kan lopen en als er een noodstop gemaakt kan worden. Als je angstig bent op de fiets, niet doen!
Op een hometrainer mag je direct na de operatie zitten.
Na 8 weken, als ook met krachttraining gestart mag worden, mag er gesport worden. Belangrijk is om rustig op te starten.
Je mag weer autorijden wanneer je je zelf daartoe in staat acht.